Close
NEWSLETTER
Εάν επιθυμείτε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα και τις εκδηλώσεις μας. Εγγραφείτε τώρα.

Βελονισμός

Ο βελονισμός είναι ένα αρχαίο σύστημα θεραπείας, του οποίου οι ρίζες τοποθετούνται στη Κίνα και χρονολογείται 2.500 χρόνια π.Χ. Η μέθοδος βασίζεται στη τοποθέτηση λεπτών βελονών σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος με σκοπό την ενεργειακή εξισορρόπηση του οργανισμού.

Σύμφωνα με τον παραδοσιακό κινέζικο βελονισμό , η ενέργεια κινείται μέσα σε ένα πολύπλοκο δίκτυο καναλιών, τους ονομαζόμενους μεσημβρινούς, τροφοδοτώντας τα όργανα και τα διάφορα μέρη του σώματος με ενέργεια τσι και αίμα. Η μη ομαλή κυκλοφορία της ενέργειας μέσα σε έναν οργανισμό θεωρείται ως η αρχή μιας ασθένειας. Ο κάθε μεσημβρινός φέρει το δικό του όνομα και ακολουθεί μια συγκεκριμένη πορεία στο ανθρώπινο σώμα.

Τα βασικά σημεία βελονισμού είναι 365 και έχουν μια συγκεκριμένη ανατομική θέση στο σώμα. Περιγράφονται πάνω στο δέρμα, σε περιοχές με χαμηλή ηλεκτρική αντίσταση και κοντά σε απολήξεις νεύρων. Αργότερα ανακαλύφθηκαν και άλλα συμπληρωματικά σημεία, τα οποία χρησιμοποιούνται και αυτά στη θεραπεία μιας ασθένειας. Σύμφωνα με τη θεωρία του βελονισμού, η ενέργεια τσι μπορεί άμεσα να επηρεαστεί μέσω αυτών των σημείων.

Στη Δύση, ο βελονισμός διαδόθηκε πρώτα στη Γαλλία και η χώρα αυτή επηρεάστηκε από ένα γάλλο διπλωμάτη, τον Soulient du Morant, ο οποίος έζησε για χρόνια στη Κίνα. Η πρώτη ιατρική περιγραφή του βελονισμού έγινε από έναν ευρωπαίο θεραπευτή, τον Ten Rhijne , το 1680. Αργότερα, εξαπλώθηκε και στην υπόλοιπη Ευρώπη και στην Αμερική.

Η θεωρητική βάση του βελονισμού δέχτηκε πολλές κριτικές από το ορθολογιστικό πνεύμα της Δύσης, η οποία δε μπορούσε να δεχτεί το ποιητικό και φιλοσοφικό υπόβαθρο που χρησιμοποιούσαν οι Κινέζοι για να εξηγήσουν τη δράση του βελονισμού. Η θεωρία της ενέργειας τσι που μεταφέρεται μέσα από μεσημβρινούς αντικαταστάθηκε από ένα νευρωνικό μοντέλο, βάση του οποίου η διέγερση με βελόνες συγκεκριμένων νευρικών απολήξεων στο σώμα ενεργοποιεί λειτουργίες του εγκεφάλου και ιδιαίτερα κάποια συστήματα αναλγησίας.

Ο βελονισμός στερείται σοβαρών παρενεργειών και θεωρείται ασφαλής και ακίνδυνος εφόσον εφαρμόζεται από ανθρώπους γνώστες της ανατομίας και φυσιολογίας του ανθρωπίνου σώματος.

Υπάρχουν πολλά θεωρητικά μοντέλα που εξηγούν την επίδραση του βελονισμού στο νευρικό, ανοσοποιητικό και ορμονικό σύστημα αλλά οι επιστημονικές αποδείξεις δεν είναι ακόμα επαρκείς. Έρευνες υποστηρίζουν ότι ο βελονισμός επηρεάζει τη σωματική λειτουργία και προκαλεί βιολογικές αλλαγές. Υπάρχουν αρκετές συστηματικές μελέτες και μετα-αναλύσεις τη τελευταία δεκαετία του 20ου αιώνα, που δίνουν στοιχεία για την κλινική αποτελεσματικότητα του βελονισμού για τη θεραπεία κάποιων ασθενειών, όπως η ναυτία, ο πονόδοντος, η οσφυαλγία και ο πονοκέφαλος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συντάξει έναν κατάλογο με παθήσεις που αντιμετωπίζονται από τον βελονισμό χωρίς ωστόσο να υπάρχουν για όλες ασφαλή συμπεράσματα και επαρκείς κλινικές μελέτες.


Μυοσκελετικά Επώδυνα Σύνδρομα
Αυχενικό Σύνδρομο
Σύνδρομο Βραχιόνιου Πλέγματος
Μυαλγίες
Οσφυαλγία
Ισχιαλγία
Αυχεναλγία
Θωρακαλγία
Αρθρίτιδες και περιαρθρίτιδες αρθρώσεων χεριών και ποδιών
Ρευματοειδής Αρθρίτιδα

Λειτουργικές Παθήσεις
Δυσκοιλιότητα
Αλλεργικό Άσθμα
Αλλεργική Ρινίτιδα
Ιγμορίτιδα
Έλκος Δωδεκαδακτύλου
Έλκος Στομάχου
Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (σπαστική κολίτιδα)

Δερματικές Παθήσεις
Ψωρίαση
Αλλεργικό Έκζεμα
Ακμή

Παθήσεις Νευρικού Συστήματος
Ημικρανίες
Κεφαλαλγίες
Νευραλγία Τριδύμου
Πάρεση Προσωπικού Νεύρου
Ίλιγκοι
Εμβοές